Analiza mierii

Libertatea comertului cu produse alimentare naturale de calitate, protectia alimentatiei si sanatatii publice precum si asigurarea competitivitatii produselor alimentare se inscriu pe lista obiectivelor comisiilor internationale in domeniul alimentatiei si sanatatii publice.

Acestea, alaturi de evolutia noilor metode de analiza si a echipamentelor de laborator de inalta performanta, au determinat Uniunea europeana si nu numai (comisiile internationale de specialitate ale F.A.O. / O.M.S. – Codex Alimentarius) si Uniunii Europene – Comisia U.E. pentru Alimentatie) sa impuna noi conditii de garantie pentru produsele alimentare de origine animala, ceea ce presupune respectarea unor cerinte foarte stricte de calitate.

„Industria” mierii (care intra in aceasta categorie) se confrunta cu noi exigente si aceasta datorita sensibilitatii ei la o serie de „factori de agresiune”, si anume:

  • poluarea mediului ambiant,
  • nerespectarea tehnologiilor corecte de crestere si tratare a familiilor de albine,
  • conditiile de productie,
  • adaosurile de falsificare.

Nerespectarea parametrilor de calitate ai unui produs (indiferent de abatere si oricat de mica ar fi aceasta) afecteaza calitatea sa determinand :

  1. modificarea pretului (la achizitie si respectiv desfacere),
  2. iar in unele cazuri (in functie de gravitatea situatiei) respingerea lotului si refuzul comercializarii lui pe piata interna si internationala.

Controlul calitatii mierii (in general al produselor apicole) este reglementat la nivel international de:

  • international de catre comisia F.A.O. / O.M.S. – Codex Alimentarius Standard,
  • regional (european) de catre Comisia Uniunii Europene pentru Alimentatie – Directivele C.E.
  • national de catre Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii si A.C.A. Romania prin: I.C.D.Apicultura, respectiv Complex Apicol – Standarde nationale, Standarde de Firma, Legi, Ordine ale ministerelor de resort.

Normativele de calitate ale mierii se refera la: v

  • natura, originea si compozitia mierii;
  • reguli privind igiena mierii (sub forma Regulilor de Buna Practica) ;
  • parametrii de calitate;
  • controlul oficial al calitatii mierii;
  • ambalarea si materialele cu care vine in contact mierea;
  • etichetarea ambalajelor;
  • depozitarea mierii;
  • contaminantii mierii:
  • Limitele maxime admise pentru metale grele (plumb, cadmiu, zinc, fier, mercur);
  • – Limitele maxime admise pentru pesticide;
  • Limitele maxime admise pentru substantele medicamentoase de uz veterinar (in particular antibioticele) in miere; – metode generale pentru analiza contaminatilor.

– – Nu intotdeauna exigentele celor trei niveluri de reglementari (international, regional – Europa, national) sunt intotdeauna compatibile intre ele dar, normele nationale nu pot fi insa in contradictie mai ales cu cele europene.

Sugar cristals

In tabelul 1: prezentarea comparativa a celor mai importanti parametri de calitate (caracteristici fizico–chimice) prevazuti de nromativele europene si internationale precum si valorile impuse de catre acestea.

Tabelul 1 PARAMETRII DE CALITATE PENTRU MIERE (caracteristici fizico–chimice)

Parametrul EU Standard (European Honey Directive of the European Honey Commission) International Standard (Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission)
Continutul de apa, % (g/g), maxim 21 g /100 g 21 g /100 g
Zahar direct reducator, exprimat in zahar invertit, (%, g/g), minim
Miere de flori 65 g / 100 g 65 g / 100 g
Miere de mana 65 g / 100 g 45 g / 100 g
Zahar usor hidrolizabil, exprimat in zaharoza, (%, g/g), maxim
General 5g/100g 5g/100g
Miere de mana 10g/100g 15g/100 g
Miere de salcam, lavanda, lucerna, portocal, rozmarin si dulcisor 5g/100g 15g/100 g
Substante insolubile in apa, % (g/g), maxim 0,1g/100 g 0,1g/100 g
Continutul de elemente minerale – cenusa, (%, g/g), maxim
General 0,6 g/100g 0,6 g/100g
Miere de mana 1g/100 g 1,2 g/100g
Continut de HMF, mg/kg, maxim 10 mg/Kg / (40) 10 mg/Kg / (40)
Indicele de culoare, mm pe scara Pfund
Miere de salcam, maxim 12 12
Miere de mana, minim 65 65

Este importanta cunoasterea acestor parametri de calitate dar si a cauzelor care determina modificarea valorilor lor si care conduc la nerespectarea unor clauze contractuale – datorita deprecierii calitatii acestui produs apicol.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close