Albina

Exista o multime de insecte care inteapa, insa albina este cea mai de temut pentru oameni. Intepatura sa este extrem de dureroasa si, in anumite cazuri, poate duce chiar la soc anafilactic. Albinele au acul conectat la un saculet mic de venin. Cand albinele inteapa un om acul ramane ancorat in pielea persoanei respective. Astfel, in scopul de a elimina albina, victima trebuie sa o omoare.

Aceasta explica zicala: „albina inteapa o data si apoi moare”. Albinele sunt extrem de utile pentru mediul nostru dar din pacate, ele sunt mult mai faimoase pentru intepatura lor dureroasa decat pentru partea care o joaca in procesul de polenizare. In cazul in care albinele dispar, civilizatia umana va disparea in nu mai mult de cinci ani.

În cadrul stupului, se pot gasi trei categorii de albine: regina albinelor, albinele lucratoare si trantorii.

Albina lucratoare

AlbinaAlbinele lucratoare reprezinta marea majoritate a populaţiei din stup. Numarul lor variaza in functie de sezon. Astfel, in timpul iernii exista in jurul valorii de 5.000 – 10.000 de indivizi intr-un stup, in timp ce vara exista in jurul valorii de 50.000-70.000 de indivizi.
Albinele lucratoare sunt impartite in urmatoarele categorii:

1. Albinele care icalzesc stupul: ele acopera fagurii cu trupurile lor incalzind astfel puietul
2. Albinele doici: albinele tinere, care secreta hrana pentru larve si regina
3. Albinele de hrana: pastreaza hrana pentru albinele ce incalzesc stupul si albinele doici
4. Albinele de ceara: albinele care produc ceara necesara pentru construirea sau repararea fagurilor.
5. Albinele curatatoare: acestea sunt albinele care curata stupul
6. Albinele cercetas: acestea sunt albinele care cauta cele mai bune surse de nectar
7. Albinele de ventilare: prin miscarea constanta a aripilor lor, ele aerisesc intregul stup
8. Albinele tutori: albine adulte, care apara intrarea stup
9. Albinele culegatoare :albine care aduna hrana necesara pentru intreaga familie
10. Albinele care depun oua: albinele, care in anumite situatii pot depune oua
11. Albinele pradatoare: albine batrane ce fura miere din alti stupi

O albina lucratoare traieste in jur de cinci sau sase saptamani vara, iar toamna si iarna in jur de cinci sau sase luni. In primele trei saptamani de viata , albinele lucratoare nu aduna nectar, dar fac diverse treburi in stup precum cladirea fagurilor, curatarea celulelor din fagure sau hrana larvelor. Albinele evapora apa existenta in nectar prin ventilare, astfel incat sa dea o consistenta similara mierii.

Astfel, de la prima la a patra zi din viata lor, albinele lucratoare curata celulele si incalzesc puietul. În zilele 5 si 6 au grija de puietul mai mare. De la a 6-a la a 12-a zi, o albina lucratoare are grija de larve si devine o parte din anturajul reginei. In timpul celei de-a 7-a si a 13-a zi a existentei sale secreta ceara si construieste fagurii pentru miere. In timpul celei de-a 15-a zi pana in a 21-a zi a vietii sale sale albina lucratoare comprima polen in celulele in forma de fagure.
Pe parcursul celei de-a 4-a, 7-10-11-17-21 de zile de viata albina face zboruri, asa-numitele zboruri de cercetas in care albina memoreaza repere diferite, care vor ajuta mai tarziu sa identifice propriul stup.

Atunci cand aceasta perioada se termina devin albine paznic. Ele protejeaza intrarea in stup si sigileaza stupul cu propolis. In a 21-a zi si a 24-a sunt albine cercetas. Acesta este momentul in care o albina descopera prima ei sursa de alimentare . Albina cercetas cheama albinele culegatoare cu ajutorul faimosului dans al albinelor.. Un dans circular indica faptul ca sursa de alimentare se afla la mai putin de 100 de metri de stup in timp ce un dans semi-circular indica o sursa de hrana mult mai la distanta. Albina cercetas poate evalua chiar si abundenta unei anume surse de hrana . Astfel, ele pot mobiliza numarul exact de albine necesare pentru exploatarea corecta a sursei respective de alimentare .

Din a 24-a pana in a 35-a zi o albina lucratoare aduna polen, nectar, propolis si apa. Distanta de zbor este de obicei intre 0,75 si 1 km. Cu toate acestea, albinele pot zbura pana la 5 km in cautare de hrana si apa, atata timp cat temperatura exterioara nu scade sub +12 grade Celsius.

Activitatile care se desfasoara intr-un stup nu respecta intotdeauna acelasi tipar. Astfel, albinele pot deveni culegatoare si atunci cand acestea au doar 5 sau 6 zile. De asemenea, este un lucru obisnuit ca albinele culegatoare sa treaca la productia de ceara, sau sa devina albine doici.
O albina isi desfasoara activitatea in functie de nevoia stupului.

Ce face albina si cum arata?

Corpul unei albine este realizat dintr-un exoschelet chitinos care este atat de rigid incat da impresia unui schelet extern. Cu toate acestea, articulatiile sunt elastice si subtile. Albinele au numeroase organe interne, cu functii diferite, care nu sunt pe deplin cunoscute de om. Corpul unei albine este impartit in trei segmente: cap, torace si abdomen.

Capul

Albina are doi ochi, laterali, care au aproximativ 3000 de fete hexagonale (omatidii), in cazul albinelor lucratoare. Numarul acestor fatete se ridica la 6-7000, in cazul trantorilor. Ochii albinei sunt sensibili la razele ultraviolete, dar nu pot percepe rosu, care este vazut ca negru. Ea are, de asemenea, alti trei ochi mai putin complexi, situati pe partea de sus a capului. Acesti ochi sunt pentru vedere de noapte si in stup. Albina are doua antene care functioneaza ca organe de simt. Gura este formata din doua mandibule folosite pentru modelarea cerii, propolisului, colectarea si taierea antenelor diferitelor flori. Acesta are , de asemenea, o trompa, care este folosit pentru a suge nectarul si apa. Lungimea acestei trompe poate varia între 5 şi 7 mm. Trompa trantorului este mai scurta si nu este adaptata la colectarea de nectar.

În interiorul capului se afla organe de simt si partea initiala a tubului digestiv. Aici se afla, de asemenea, hipofaringele si glandele mandibulare care secreta laptisorul de matca. Au un gat foarte scurt intre cap si torace.

Toracele

Toracele este format din trei inele sudate intre ele. Fiecare inel are o pereche de picioare. Al doilea si al treilea inel au doua perechi de aripi membranoase.

Esofagul si sacii aerieni sunt situati in interiorul toracelui. Sacii aerieni comunica prin diferite organe (cum ar fi picioarele si aripile) si traheea cu lumea exterioara. Toracele este dotat cu muschi puternici necesari pentru zbor. Datorita lui o albina poate zbura pe distante foarte lungi.

Fiecare picior este format din articulatia soldului, trohanter, femur, tibie si tars. Picioarele din fata au un fel de perie, care sunt folosite pentru curatarea antenelor. Picioarele intermediare au un spin folosit pentru descarcarea polenului in timp ce picioarele din spate au o perie de polen si un sac de polen folosit pentru stocarea de polen in timpul zborului. Fara acesti saci albina nu ar fi capabila sa transporte polenul la stupul lor.

Aripile albinei sunt membranoase, musculoase, si transparente. Acestea sunt incordate pe un nervation rigid. Aripile din fata sunt articulate pe al doilea inel, de asemenea, numit torace mediu si aripile din spate sunt articulate pe al treilea inel, de asemenea, cunoscut sub numele de meta-torace. Cele patru aripi se misca in acelasi timp, in timpul zborului din cauza unui sistem de carlige situate pe aripile din spate. Aripile nu sunt utilizate numai pentru zbor sunt, de asemenea, utilizate pentru ventilatia in stup.

Abdomenul

Abdomen de albina are sapte inele. Primul este articulat cu toracele in timp ce ultimul este echipat cu acul. Numai albinele lucratoare si reginele au ac, trantorii nu au beneficiat de o astfel de arma mortala. Sub abdomen se afla glandele de ceara, care produc ceara de albina necesara pentru construirea fagurelui. Abdomenul contine unele organe importante, cum ar fi:

1. Sacul de miere: aceasta este un fel de fiola in care albinele stocheaza nectarul si apa pe care doresc sa o transporte la stup. Numai o mica parte din acestea trece in stomacul lor ca hrana pentru ele.
2.Intestinului mediu care are functiile digestive.
3. Intestinului posterior cu fiola rectala. Aici, substantele de reziduuri sunt colectate si pastrate saptamani, la rand in cazul in care conditiile meteorologice nu permit albinelor sa paraseasca stupul si a defeca.
4. Aparatul circulator prin care endolimfa ajunge la diferite tesuturi si organe.
5. Sistemul nervos, care este facut din ganglionii periesofageali si un lant ganglionar ventral.
6. Tuburile Malpighiani care au functie de excretie.
7. Glandele cu venin din care una este alcalina si cealalalta este acida. Functia lor este de a produce venin , faimosul venin care este stocat in sacul cu venin. Acest sac este conectat la acul albinei si este folosit ca arma impotriva dusmanilor ei.

Organele de reproducere sunt atrofiate, in cazul albinelor lucratoare. O albina lucratoare poate cantari in jur de 100 de miligrame si marimea medie a corpului variaza intre doisprezece si paisprezece milimetri.

Etapele de dezvoltare a unei albine lucratoare

Etapele de dezvoltare a unei albine lucratoare sunt: ou, larva, nimfa si adult .

O albina lucratoare are nevoie de douazeci si una de zile pentru a evolua de la un ou la un individ pe deplin crescut. Regina are capacitatea de a controla sexul puilor ei. Atunci cand un ou trece de la ovar la oviduct poate sau nu sa fie fecundat de spermatozoid in sacul de sperma. Daca ovulul este fertilizat, rezultatul este o albina femela (o albina lucrator sau o regina), iar daca aceasta nu este fecundat, rezultatul este o albina de sex masculin.

Regina stabileste ouale care se presupune ca se vor transforma in regine ,in celule speciale. Laptisorul de matca este introdus in celule, in scopul de a hrani larvele si pentru a preveni caderea lor. Albinele lucratoare sunt crescute in celule mai mici, care au o pozitie orizontala. Larvele de albine lucratoare, spre deosebire de larvele de albine regina sunt hranite cu laptisor de matca doar pentru doua zile. Incepand cu a treia zi larvele albinelor lucratoare sunt hranite cu alimente predigerate.

Etapa de pre-nimfa dureaza aproximativ doua zile, in cazul in care albinelor lucratoare, in timp ce etapa de nimfa dureaza aproximativ 8 zile. Faza se incheie cu incubatia

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close